Als werkgever is het essentieel om goed om te gaan met situaties waarin werknemers ziek worden vlak voor hun vakantie. Neem bijvoorbeeld het geval van Mark, een administratief medewerker op een gymnasium in Midden-Nederland. Mark had in januari een week vakantie aangevraagd voor mei, en deze aanvraag was goedgekeurd. Echter, vlak voor de vakantie werd hij ziek. Met goedkeuring van de bedrijfsarts besloot Mark toch op vakantie te gaan. Dit leidde tot de belangrijke vraag: hoe moet de werkgever omgaan met het afschrijven van zijn vakantiedagen?
Sophie, de HR-manager, begreep dat deze situatie zorgvuldig moest worden behandeld. Volgens de wet mogen vakantiedagen niet automatisch worden afgeschreven als een werknemer ziek wordt vóór de vakantie. Sophie nam het initiatief om Mark te benaderen en hem uit te leggen dat zijn instemming noodzakelijk was om vakantiedagen af te schrijven. Sophie bood hem ook de mogelijkheid om zijn vakantie uit te stellen, maar Mark wilde dit niet, omdat hij zich erg verheugde op zijn vakantie. Mark stemde in met het afschrijven van zijn vakantiedagen.
Als een werknemer ziek wordt voordat de vakantie begint, mogen de dagen van ziekte niet automatisch als vakantiedagen worden afgeschreven. Het is cruciaal dat de werknemer expliciet instemt met het afboeken van vakantiedagen.
Als de werknemer niet instemt met het afschrijven van zijn vakantiedagen wanneer hij ziek is geworden vlak voor de vakantie, mogen deze dagen wettelijk niet als vakantiedagen worden afgeschreven. Dit betekent dat de reeds ingeplande vakantiedagen als reguliere ziektedagen (gaan) gelden, en de werknemer zijn vakantiedagen voor een later moment behoudt. De werkgever moet de vakantieaanvraag dan afwijzen, zodat de werknemer de vakantiedagen op een ander moment kan opnemen.
Door deze richtlijnen te volgen, voorkomt u mogelijke problemen met het afschrijven van vakantiedagen en bevordert u een goede relatie met uw werknemers.